Rozkład zmiennej losowej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ps1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 sty 2009, o 20:31

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: ps1986 »

Zmienna losowa X ma następujący rozkład prawdopodobieństwa:

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|}
\hline
pi & -5 & -2 & 0 & 1 & 3 \\\hline
xi & 0,1 & 0,2 & 0,1 & 02 & c \\ \hline
\end{tabular}}\)


Wyznaczyć stałą c, Obliczyć prawdopodobieństwa:
P(X = 1)
P(X < 3)
P(-2 < X < 3)

Czy to będzie
c = 0,4
P(X = 1) = 0,2
P(X < 3) = 0,6
P(-2 < X < 3) = 0,3

Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Rozkład zmiennej losowej

Post autor: scyth »

tak - twoje odpowiedzi są poprawne
ODPOWIEDZ