Wartość oczekiwana

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ps1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 sty 2009, o 20:31

Wartość oczekiwana

Post autor: ps1986 »

Zmienna losowa X ma wartość oczekiwaną EX = 2. Zmienna losowa Y ma wartość oczekiwaną EX = 8. Oblicz wartości oczekiwane zmiennych losowych:
a) X + 3
b) 2X + 6
c) X + Y + 5
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Wartość oczekiwana

Post autor: Janek Kos »

Korzysta się tu z elementarnych własności wartości oczekiwanej:

1) E[aX]=aE[X]
2) E[X+a]=E[X]+a
3) E[X+Y]=E[X]+E[Y] - zachodzi dla dowolnej ilości zmiennych losowych
ODPOWIEDZ