Proszę o pomoc.
Zadanie 1
Z talii 52 kart losujemy dwie karty. Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kierów.
Karty, wylosowanie dwóch kierów, oblicz praw.
- kasiulaaa2
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
Karty, wylosowanie dwóch kierów, oblicz praw.
Z prawdopodobieństwa nie jestem zbyt dobry, więc jest spora szansa, że popełnię błąd, ale wydaje mi się, że odpowiedzią jest
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} \cdot \frac{12}{51}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{4} \cdot \frac{12}{51}}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Karty, wylosowanie dwóch kierów, oblicz praw.
\(\displaystyle{ \frac{{13\choose 2}}{{52\choose 2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Karty, wylosowanie dwóch kierów, oblicz praw.
Można też przystępniej(?). Pierwszego kiera można wylosować na \(\displaystyle{ \frac{13}{52}}\) sposoby, drugiegi na \(\displaystyle{ \frac{12}{51}.}\) Interesujące nas zdarzenie jest iloczynem dwóch poprzednich, więc jego prawdopodobieństwo = \(\displaystyle{ \frac{13}{52}\cdot \frac{12}{51}.}\) Zakładam losowanie bez zwracania.Nakahed90 pisze:\(\displaystyle{ \frac{{13\choose 2}}{{52\choose 2}}}\)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2009, o 00:26 przez JankoS, łącznie zmieniany 3 razy.
Karty, wylosowanie dwóch kierów, oblicz praw.
JankoS w talii jest \(\displaystyle{ 13}\) kierów
Dlatego wynikiem jest \(\displaystyle{ \frac{13}{52} \cdot \frac{12}{51} = \frac{1}{4} \cdot \frac{12}{51}}\)
Dlatego wynikiem jest \(\displaystyle{ \frac{13}{52} \cdot \frac{12}{51} = \frac{1}{4} \cdot \frac{12}{51}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Karty, wylosowanie dwóch kierów, oblicz praw.
Oczywiście. Nie wiem skąd mi się wzięło 14, i chyba już nie będę wiedział. Dziękuję, za uwagę. Już poprawiam.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.