Liczba oczek na kostkach do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z miasta
- Podziękował: 147 razy
Liczba oczek na kostkach do gry
Rzucono 2 kostkami do gry.Oblicz prawdopodobienstwo, że na obu kostkach wyrzucono tę samą liczbę oczek lub że suma wyrzuconych oczek jest równa 8.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 13 razy
Liczba oczek na kostkach do gry
\(\displaystyle{ \Omega={(x,y) x,y {1,2,3,4,5,6}}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= 6^{2}=36}\)
\(\displaystyle{ A={(1,1),(2,2)(3,3)(4,4)(5,5)(6,6)(2,6)(6,2)(3,5)(5,3)}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=10}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{10}{36}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= 6^{2}=36}\)
\(\displaystyle{ A={(1,1),(2,2)(3,3)(4,4)(5,5)(6,6)(2,6)(6,2)(3,5)(5,3)}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=10}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{10}{36}}\)