Prawdopodobieństwo otrzymania liczby parzystej
Prawdopodobieństwo otrzymania liczby parzystej
Spośród cyfr 1,2,3, ..., 9 losujemy bez zwracania dwie i tworzymy z nich liczbę dwucyfrową której cyfra dziesiatek jest pierwsza z wylosowanych cyfr. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymana liczba jest parzysta.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2009, o 16:59 przez skania, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 13 razy
Prawdopodobieństwo otrzymania liczby parzystej
Pierwsze losowanie
\(\displaystyle{ \frac{4}{9}}\) parzysta
\(\displaystyle{ \frac{5}{9}}\) nie parzysta
Drugie losowanie jeżeli w pierwszych wyciagnelismy parzystą
\(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\) szans że jest to liczba parzysta
Drugie losowanie jeżeli w pierwszych wyciagnielismy nieparzystą
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) szans że jest to liczba parzysta
P(A):\(\displaystyle{ \frac{4}{9} * \frac{3}{8} + \frac{5}{9} * \frac{1}{2} = \frac{3}{18} + \frac{5}{18} = \frac{4}{9}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{9}}\) parzysta
\(\displaystyle{ \frac{5}{9}}\) nie parzysta
Drugie losowanie jeżeli w pierwszych wyciagnelismy parzystą
\(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\) szans że jest to liczba parzysta
Drugie losowanie jeżeli w pierwszych wyciagnielismy nieparzystą
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) szans że jest to liczba parzysta
P(A):\(\displaystyle{ \frac{4}{9} * \frac{3}{8} + \frac{5}{9} * \frac{1}{2} = \frac{3}{18} + \frac{5}{18} = \frac{4}{9}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
Prawdopodobieństwo otrzymania liczby parzystej
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\) = \(\displaystyle{ 9 8}\) = \(\displaystyle{ 72}\)
\(\displaystyle{ A}\) - \(\displaystyle{ 20 + 12}\) = \(\displaystyle{ 32}\). Jeśli na pierwszym miejscu stoi jedna z pośród 5 liczb parzystych (5 możliwości) to na drugim może stać liczba parzysta na 4 sposoby(reguła mnożenia: \(\displaystyle{ 5 4}\) = \(\displaystyle{ 20}\)). Jeżeli na pierwszym miejscu stoi liczba parzysta (4 możliwości) to żeby liczba była parzysta, na drugim miejscu też musi stać liczba parzysta i wtedy są już tylko 3 możliwości (reguła mnożenia: \(\displaystyle{ 3 4 = 12)}\)
\(\displaystyle{ \overline{A}}\) = \(\displaystyle{ 32}\)
\(\displaystyle{ P(A)}\) = \(\displaystyle{ \frac{32}{72}}\) = \(\displaystyle{ \frac{4}{9}}\)
Pozdrawiam Następnym razem trochę spokojniej z tymi postami. Nie trzeba pisać 10 tych samych na raz xD
\(\displaystyle{ A}\) - \(\displaystyle{ 20 + 12}\) = \(\displaystyle{ 32}\). Jeśli na pierwszym miejscu stoi jedna z pośród 5 liczb parzystych (5 możliwości) to na drugim może stać liczba parzysta na 4 sposoby(reguła mnożenia: \(\displaystyle{ 5 4}\) = \(\displaystyle{ 20}\)). Jeżeli na pierwszym miejscu stoi liczba parzysta (4 możliwości) to żeby liczba była parzysta, na drugim miejscu też musi stać liczba parzysta i wtedy są już tylko 3 możliwości (reguła mnożenia: \(\displaystyle{ 3 4 = 12)}\)
\(\displaystyle{ \overline{A}}\) = \(\displaystyle{ 32}\)
\(\displaystyle{ P(A)}\) = \(\displaystyle{ \frac{32}{72}}\) = \(\displaystyle{ \frac{4}{9}}\)
Pozdrawiam Następnym razem trochę spokojniej z tymi postami. Nie trzeba pisać 10 tych samych na raz xD