każda z 3 urn zawiera n kul
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 9 sty 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: włocławek
- Podziękował: 1 raz
każda z 3 urn zawiera n kul
każda z 3 urn zawiera n kul , przy czym sa one tylko w dwóch kolorach : białe i czarne . W pierwszej urnie są dwie kule białe , w drugiej 3 czarne ,a w trzeciej 2 czarne . Ile jest kul w kazdej z urn , jeśli wiadomo ze przy losowaniu z każdej urny po jednej kuli prawdopodobieństwo wylosowania 3 kul białych jest równe 12/125 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
każda z 3 urn zawiera n kul
czyli należy podzielić ilość białych kul w każdej urnie przez wszystkie kule, aby otrzymać prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli. i skoro 12/125 jest prawdopodobieństwo wylosowania samych białych to mnożymy to przez siebie:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{n} \frac{n-3}{n} \frac{n-2}{n}}\)
no a jak wiemy
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{12}{125}}\)
podstawiamy i liczymy
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{2}{n} \frac{n-3}{n} \frac{n-2}{n}}\)
no a jak wiemy
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{12}{125}}\)
podstawiamy i liczymy