12 różnorodnych piłeczek

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
danielsurdyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 9 sty 2009, o 20:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: włocławek
Podziękował: 1 raz

12 różnorodnych piłeczek

Post autor: danielsurdyk »

12 różnorodnych piłeczek wrzucamy do 3 ponumerowanych szufladek . jakie jest prawdopodobieństwo ze przynajmniej jedna szufladka pozostanie pusta .?
arekklimkiewicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 21 razy

12 różnorodnych piłeczek

Post autor: arekklimkiewicz »

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\) = \(\displaystyle{ 3^{12}}\)

Teraz musimy znaleźć odpowiedź na pytanie: na ile sposobów możemy umieścić 12 piłeczek w 2 szufladkach (w tym zawarte jest zdarzenie, że 2 szufladki będą puste a jedna max. pełna)

\(\displaystyle{ \overline{A}}\) = \(\displaystyle{ 2^{12}}\)

\(\displaystyle{ P(A)}\) = \(\displaystyle{ \frac{4096}{531441}}\)

Dobrze by było gdyby ktoś się jeszcze na ten temat wypowiedział bo do końca nie jestem pewny czy dobrze to rozwiązałem.

Pzdr
ODPOWIEDZ