W pudełku
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 9 sty 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: włocławek
- Podziękował: 1 raz
W pudełku
W pudełku jest tyle samo losów wygrywających , co pustych. Losujemy jednoczesne dwa losy . Ile musi być losów . aby prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednego losu wygrywającego było 19/25
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
W pudełku
Przynajmniej jeden - jeden lub dwa
Liczba kul - \(\displaystyle{ 2n}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {n \choose 1} {n \choose 1}+ {n \choose 2} }{ {2n \choose 2} } = \frac{19}{25}}\)
...
\(\displaystyle{ n^2-13n=0\\
\\
n=13}\)
Liczba kul : \(\displaystyle{ 26}\)
zero odrzucamy
Liczba kul - \(\displaystyle{ 2n}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{ {n \choose 1} {n \choose 1}+ {n \choose 2} }{ {2n \choose 2} } = \frac{19}{25}}\)
...
\(\displaystyle{ n^2-13n=0\\
\\
n=13}\)
Liczba kul : \(\displaystyle{ 26}\)
zero odrzucamy