Rzucamy 3 kostkami do gry. Obliczyc prawdopodobienstwo
jednakowej liczby oczek na dokladnie dwoch kostkach.
Rzucamy 3 kostkami do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 9 sty 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: włocławek
- Podziękował: 1 raz
- Dolin
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 19:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 3 razy
Rzucamy 3 kostkami do gry
prawdopodobieństwo wynosi: 1/6 * 1/6 * 5/6
Pomylilem sie - post pode mna podaje wlasciwa odpowiedz
Pomylilem sie - post pode mna podaje wlasciwa odpowiedz
Ostatnio zmieniony 9 sty 2009, o 21:22 przez Dolin, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
Rzucamy 3 kostkami do gry
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = 6^{3}}\)
A - zdarzenia sprzyjające = dla każdej identycznej pary, których jest 18: (1,1,x), (1,x,1), (x,1,1), (2,2,x), (2,x,2), (x,2,2), itp.... jest 5 mozliwych x. (\(\displaystyle{ 18 5}\))
MOC A = \(\displaystyle{ 18 5}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{90}{216}}\)
A - zdarzenia sprzyjające = dla każdej identycznej pary, których jest 18: (1,1,x), (1,x,1), (x,1,1), (2,2,x), (2,x,2), (x,2,2), itp.... jest 5 mozliwych x. (\(\displaystyle{ 18 5}\))
MOC A = \(\displaystyle{ 18 5}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{90}{216}}\)