Z urny zawierającej 5 kul białych, 3 pomaranczowych i 2 niebieskie
wyciągamy losowo 2 kule. Obliczyć prawdopodobieństwo otrzymania zestawu
bez kuli białej.
Z urny zawierającej
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 9 sty 2009, o 20:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: włocławek
- Podziękował: 1 raz
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Z urny zawierającej
czyli wylosujemy dwie pomarańczowe kule, dwie niebieskie, albo 1pomarańczową oraz 1niebieska
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{10}\cdot \frac{2}{9} +\frac{2}{10}\cdot \frac{1}{9}+\frac{3}{10}\cdot\frac{2}{9}=
\frac{6}{90}+\frac{2}{90}+\frac{6}{90}=\frac{13}{90}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{10}\cdot \frac{2}{9} +\frac{2}{10}\cdot \frac{1}{9}+\frac{3}{10}\cdot\frac{2}{9}=
\frac{6}{90}+\frac{2}{90}+\frac{6}{90}=\frac{13}{90}}\)