karty
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 6 razy
karty
Przestrzeń zdarzeń oczywista, nie ważna jest kolejność, losujemy bez zwracania, czyli mamy do czynienia z kombinacją. Wybieramy 5 elementów z pośród 52, czyli tych możliwości jest 52 nad 5.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={52\choose 5}}\)
Zbiór zdarzeń sprzyjających rozwiązaniu zadania to wylosowanie 3 kierów (czyli 3 kart spośród 13 kierów) i dla każdej z tych kombinacji (dlatego mnożymy), 2 kart innych kolorów (czyli 2 karty spośród 39).
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={13\choose 3}*{39\choose 2}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{{13\choose 3}*{39\choose 2}}{{52\choose 5}}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{211926}{2598960} 0,082}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={52\choose 5}}\)
Zbiór zdarzeń sprzyjających rozwiązaniu zadania to wylosowanie 3 kierów (czyli 3 kart spośród 13 kierów) i dla każdej z tych kombinacji (dlatego mnożymy), 2 kart innych kolorów (czyli 2 karty spośród 39).
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={13\choose 3}*{39\choose 2}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{{13\choose 3}*{39\choose 2}}{{52\choose 5}}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{211926}{2598960} 0,082}\)