w pudelku jest 15 losow, w tym 5 wygrywajacych. wyciagamy jednoczesnie 4 losy. jakie jest prawdopodobienstwo, ze wsrod wylosowanych losow:
a) dwa beda wygrywajace (odp: 30/91);
b) co najmniej jeden bedzie wygrywajacy (odp: 11/13)?
Jak dojsc do tych wynikow?
losowanie losow z pudelka
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 20:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 9 razy
losowanie losow z pudelka
a) \(\displaystyle{ \frac{{5 \choose 2} {10 \choose 2}}{15 \choose 4}}\)
b) zdarzenie przeciwne (0 wygrywających)
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{10 \choose 4}{15 \choose 4}}\)
\(\displaystyle{ 1 - P(A') = P(A)}\)
b) zdarzenie przeciwne (0 wygrywających)
\(\displaystyle{ P(A')=\frac{10 \choose 4}{15 \choose 4}}\)
\(\displaystyle{ 1 - P(A') = P(A)}\)