znajdź rozkład i dystrybuantę zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 3 lis 2007, o 13:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
znajdź rozkład i dystrybuantę zmiennej losowej
Rzucamy dwa razy kostką. Niech \(\displaystyle{ X}\) oraz \(\displaystyle{ Y}\) oznaczają odpowiednio liczby uzyskanych oczek. Znajdź rozkład i dystrybuantę zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=min(X,Y)}\).
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
znajdź rozkład i dystrybuantę zmiennej losowej
Zauwazmy, ze zmienne losowe \(\displaystyle{ X,Y}\) sa niezalezne.
Ponadto
\(\displaystyle{ P(X=k)=P(Y=k)=\frac{1}{6}}\)
Następnie, niech
\(\displaystyle{ \zeta=\min{(X+Y)}}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ F_{\zeta}(t)=P(\zeta}\)
Ponadto
\(\displaystyle{ P(X=k)=P(Y=k)=\frac{1}{6}}\)
Następnie, niech
\(\displaystyle{ \zeta=\min{(X+Y)}}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ F_{\zeta}(t)=P(\zeta}\)