Prawdopodobieństwo tego, że w danym dniu w Zakopanem...
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 08:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Prawdopodobieństwo tego, że w danym dniu w Zakopanem...
Prawdopodobieństwo tego, że w danym dniu w Zakopanem pada śnieg, wynosi \(\displaystyle{ \frac{5}{7}}\). Przyjeżdżasz na 10-dniowe ferie.Jakie jest prawdopodobieństwo, że śnieg będzie padał dokładnie przez 7 dni?
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Prawdopodobieństwo tego, że w danym dniu w Zakopanem...
hm, prawdopodobieństwo, że przez 7 dni będzie padać, a przez 3 nie, wynosi
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{5}{7} ^{7} \frac{2}{7} ^{3}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{5}{7} ^{7} \frac{2}{7} ^{3}}\)