rzucamy 2 razy kostką.
\(\displaystyle{ A}\)-suma oczek wieszka od 7,
\(\displaystyle{ B}\)-iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą nieparzystą
a). okresl zbior zdarzen elementarnych tego doswiadczenia,
b). wypisz zdarzenia \(\displaystyle{ A}\),\(\displaystyle{ B}\),\(\displaystyle{ A\B}\), \(\displaystyle{ A B}\) ,\(\displaystyle{ B'}\) ,
c) oblicz \(\displaystyle{ P(A)}\), \(\displaystyle{ P(B)}\)
rzucamy 2 razy kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
rzucamy 2 razy kostką
\(\displaystyle{ A=9}\) - zbiorem będą pary spełniające ten warunek, np {2,6} {3,6} {3,5} i także {6,2} ponieważ rozróżniamy te przypadki
\(\displaystyle{ B=9}\) - iloczyn będzie nieparzysty, kiedy obie liczby będą nieparzyste. np {1,1} {5,1} {1,5}
\(\displaystyle{ \Omega =6^{2}=36}\) - wszystkie możliwe przypadki. przyda się do obliczenia \(\displaystyle{ P(A)}\) i \(\displaystyle{ P(B)}\)
chyba sobie poradzisz?:)
\(\displaystyle{ B=9}\) - iloczyn będzie nieparzysty, kiedy obie liczby będą nieparzyste. np {1,1} {5,1} {1,5}
\(\displaystyle{ \Omega =6^{2}=36}\) - wszystkie możliwe przypadki. przyda się do obliczenia \(\displaystyle{ P(A)}\) i \(\displaystyle{ P(B)}\)
chyba sobie poradzisz?:)
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
rzucamy 2 razy kostką
Faktycznie, 15 mój błąd. za to wypiszę
{2,6}
{3,5} {3,6}
{4,4} {4,5} {4,6}
{5,3} {5,4} {5,5} {5,6}
{6,2} {6,3} {6,4} {6,5} {6,6}
ale poradziłaś sobie z zadaniem?
{2,6}
{3,5} {3,6}
{4,4} {4,5} {4,6}
{5,3} {5,4} {5,5} {5,6}
{6,2} {6,3} {6,4} {6,5} {6,6}
ale poradziłaś sobie z zadaniem?