Proszę bardzo o pomoc!
Rzucamy 10 raz moneta, jakie jest prawdopodobieństwo, ze wyrzucimy co najmniej 2 razy orla ?
Rzut monetą
- kasiulaaa2
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Rzut monetą
prawdopodobieństwo otrzymania 9 reszek:
\(\displaystyle{ {10 \choose 9} \frac{1}{2} ^{9} \frac{1}{2} ^{1} = \frac{10}{2 ^{10} }= \frac{10}{1024}}\)
prawdopodobieństwo otrzymania 10 reszek:
\(\displaystyle{ {10 \choose 10} \frac{1}{2} ^{10} \frac{1}{2} ^{0} = \frac{1}{2 ^{10} }= \frac{1}{1024}}\)
suma obu zdarzen:
\(\displaystyle{ \frac{11}{1024}}\)
\(\displaystyle{ {10 \choose 9} \frac{1}{2} ^{9} \frac{1}{2} ^{1} = \frac{10}{2 ^{10} }= \frac{10}{1024}}\)
prawdopodobieństwo otrzymania 10 reszek:
\(\displaystyle{ {10 \choose 10} \frac{1}{2} ^{10} \frac{1}{2} ^{0} = \frac{1}{2 ^{10} }= \frac{1}{1024}}\)
suma obu zdarzen:
\(\displaystyle{ \frac{11}{1024}}\)
\(\displaystyle{ 1- \frac{11}{1024} = \frac{1013}{1024}}\)Rzucamy 10 raz moneta, jakie jest prawdopodobieństwo, ze wyrzucimy co najmniej 2 razy orla ?