Mam problem związany z zapisywaniem zdarzeń elementarnych sprzyjających. Wiem jaki wychodzi wynik bo dochodzę do tego logiką, ale za Chiny nie potrafię tego zapisać jestem dopiero po 1 lekcji z Prawdopodobieństwa i to pewnie dlatego. Dla przykładu
Z talii 52 kart losujemy 1 jedną kartę
a) Podaj liczbę zdarzeń elementarnych sprzyjających :
- zdarzeniu A polegającemu na tym, że wylosowano asa
Odpowiedz jest prosta ! 4 tylko jak to zapisać ?
Jak zapisać ?
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Jak zapisać ?
Raczej nie ma to większego znaczenia
Pod warunkiem, że każdy z użytych symboli dokładnie opiszesz
Zazwyczaj używa się oznaczeń:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{n_A}{N}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ N}\) to liczba wszystkich zdarzeń elementarnych, zaś \(\displaystyle{ n_A}\) to liczba zdarzeń elementarnych sprzyjających zdarzeniu \(\displaystyle{ A}\) (u nas \(\displaystyle{ n_A=4}\))
Pod warunkiem, że każdy z użytych symboli dokładnie opiszesz
Zazwyczaj używa się oznaczeń:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{n_A}{N}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ N}\) to liczba wszystkich zdarzeń elementarnych, zaś \(\displaystyle{ n_A}\) to liczba zdarzeń elementarnych sprzyjających zdarzeniu \(\displaystyle{ A}\) (u nas \(\displaystyle{ n_A=4}\))