Matura z matematyki, fizyki.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
zuza_15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 gru 2008, o 18:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: olsztyn

Matura z matematyki, fizyki.

Post autor: zuza_15 »

sposrod 30 uczniow pewnej klasy trzeciej chcec zdawania na maturze matematyki zdeklarowalo 60% uczniow, fizyki 40% przy tym 20% uczniow wybralo oba przedmioty. Oblicz prawdopodobienstwo ze losowo wybrany uczen tej klasy będzie zdawal matematyke lub fizyke.

Co w treści zadania zasugerowało Ci temat "kombinacje"? Dlaczego ten wątek trafił do kombinatoryki?
Ostatnio zmieniony 11 sty 2009, o 21:39 przez zuza_15, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Matura z matematyki, fizyki.

Post autor: Gacuteek »

\(\displaystyle{ A}\)-zdaje matematykę
\(\displaystyle{ B}\)-zdaje fizykę
\(\displaystyle{ A \cap B}\)-zdaje fizykę i matematykę
\(\displaystyle{ A \cup B}\)-zdaje matematykę lub fizykę

\(\displaystyle{ P(A)=0,6}\)
\(\displaystyle{ P(B)=0,4}\)
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=0,2}\)

\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)=0,6+0,4-0,2=0,8}\)
ODPOWIEDZ