Na początku gry w pokera gracz otrzymuje 5 kart z tali 52 kart..
Co jest bardziej prawdopodobne: otrzymanie trójki czy dwóch par???
Jak powinnam rozwiązać to zadanie??? z góry dzięki
Z talii 52 kart otrzymałam 5
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 gru 2008, o 09:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 4 razy
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Z talii 52 kart otrzymałam 5
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={52\choose 5}}\)
A-trójka
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={13\choose 1}{4\choose 3}{12\choose 2}{4\choose 1}^{2}}\)
B-dwie pary
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}={13\choose 2}{4\choose 2}^{2}{11\choose 1}{4\choose 1}}\)
A-trójka
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={13\choose 1}{4\choose 3}{12\choose 2}{4\choose 1}^{2}}\)
B-dwie pary
\(\displaystyle{ \overline{\overline{B}}={13\choose 2}{4\choose 2}^{2}{11\choose 1}{4\choose 1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 19 gru 2008, o 09:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 4 razy