Dziwne zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 14 maja 2008, o 20:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lodz
- Podziękował: 9 razy
Dziwne zadanie
Liczba dwuelementowych kombinacji ze zbioru n-elementowego jest rowna liczbie permutacji zbioru pięcioelementowego. Oblicz n
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Dziwne zadanie
\(\displaystyle{ {n\choose 2}=5!}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{2!(n-2)!}=120}\)
\(\displaystyle{ n(n-1)=240=16*15 \iff n=16}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{2!(n-2)!}=120}\)
\(\displaystyle{ n(n-1)=240=16*15 \iff n=16}\)