Witam przygotowuje się do sprawdzianu z kombinatoryki i mam problem z 3 zadaniami, czy mógłby mnie ktoś pokierować w stronę ich rozwiązania ?
zad 1
Rzucamy dwukrotnie symetryczną kostką do gry. Określ ile jest możliwości wyrzucenia takiejliczby oczek, że :
a) ich suma jest równa 7
b) ich iloczyn jest większy od 20
c) ich wartość bezwzględna różnicy jest równa 4
Zad 2
Oblicz ile jest możliwości podziału dwunastu przedmiotów na dwie partie, z których pierwsza liczy pięć, a druga siedem przedmiotów
a) gdy kolejność wyboru przedmiotów nie jest istotna
b) gdy kolejność wyboru przedmiotów należy uwzględnić
Zad3
Za schroniska na szczyt pewnej góry prowadzi pięć dróg, nadających się do wejścia i zejścia. Oblicz ile jest różnych możliwości odbycia wycieczki schronisko-szczyt-schronisko, gdy :
a) wchodzimy na szczyt i schodzimy z niego tą samą trasą
b) wchodzimy na szczyt jedną trasą a schodzimy inną
c) wchodzimy na szczyt i schodzimy z niego dowolnie wybraną trasą
ile jest możliwości ?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 sty 2009, o 00:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gryfice
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
ile jest możliwości ?
zad.1
liczba wszystkich możliwości - \(\displaystyle{ 6^{2}}\)=36
a)
A= {(1,6),(2,5),(3,4),(4,3),(5,2),(6,1)}
A=6
P(A)=\(\displaystyle{ \frac{6}{36}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
b)
B={(4,6),(5,6),(6,6),(5,5),(6,4),(6,5)}
B=6
P(B)=\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
c)
C={(1,5),(2,6),(6,2)(5,1)}
C=4
P(C)=\(\displaystyle{ \frac{4}{36}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\)
tak mi się wydaje...
liczba wszystkich możliwości - \(\displaystyle{ 6^{2}}\)=36
a)
A= {(1,6),(2,5),(3,4),(4,3),(5,2),(6,1)}
A=6
P(A)=\(\displaystyle{ \frac{6}{36}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
b)
B={(4,6),(5,6),(6,6),(5,5),(6,4),(6,5)}
B=6
P(B)=\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
c)
C={(1,5),(2,6),(6,2)(5,1)}
C=4
P(C)=\(\displaystyle{ \frac{4}{36}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\)
tak mi się wydaje...
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
ile jest możliwości ?
Też zrobiłem to w ten sposób. Doszukiwałem się jakiegoś strasznie skomplikowanego wzoru a tu taki banał.
Serdecznie Dziękuje
Serdecznie Dziękuje