ile istnieje trójkątów i czworokątów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kuchcik08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 lis 2008, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy

ile istnieje trójkątów i czworokątów

Post autor: kuchcik08 »

Na jednej prostej dane są 4 różne punkty, na inej prostej równoległej do niej 6 różnych punktów. Ile istnieje:
a) trójkątów,
b) czworokątów,
których wierzchołkami są dane punkty?

Proszę o pomoec
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

ile istnieje trójkątów i czworokątów

Post autor: Gacuteek »

a)
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} 6+ {6 \choose 2} 4=36+60=96}\)
b)
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} {6 \choose 2}=6 15 = 90}\)
ODPOWIEDZ