4 hotele, 8 osób.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 28 gru 2008, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 10 razy
4 hotele, 8 osób.
Do miejscowości w której są 4 hotele przyjechało 8 osób z których każda wybiera losowo hotel. Ile jest możliwości zakwaterowania tych osób tak by w każdym hotelu znalazły się po dwie z nich?
Ostatnio zmieniony 2 sty 2009, o 21:19 przez wirux, łącznie zmieniany 1 raz.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
4 hotele, 8 osób.
\(\displaystyle{ {8 \choose 2}\cdot {6 \choose 2}\cdot {4 \choose 2}\cdot {2 \choose 2}\cdot 4!=28\cdot 15\cdot 6 1\cdot 24=60408}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy