wartość wyrażenia - symbol Newtona.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 11 gru 2007, o 23:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 11 razy
wartość wyrażenia - symbol Newtona.
\(\displaystyle{ \frac{{18\choose 3}}{{30\choose 3}}=}\)
Ostatnio zmieniony 2 sty 2009, o 21:18 przez Debris555, łącznie zmieniany 1 raz.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
wartość wyrażenia - symbol Newtona.
\(\displaystyle{ \frac{{18 \choose 3}}{{30 \choose 3}}=
\frac{\frac{18!}{3!\cdot (18-3)!}}{\frac{30!}{3!\cdot (30-3)!}}=
\frac{\frac{18!}{3!\cdot 15!}}{\frac{30!}{3!\cdot 27!}}=
\frac{\frac{15!\cdot 16\cdot 17\cdot 18}{1\cdot 2\cdot 3\cdot 15!}}{\frac{27!\cdot 28\cdot 29\cdot 30}{1\cdot 2\cdot 3\cdot 27!}}=
\frac{\frac{16\cdot 17\cdot 18}{2\cdot 3}}{\frac{28\cdot 29\cdot 30}{2\cdot 3}}=\frac{816}{4060}=\frac{204}{1015}}\)
\frac{\frac{18!}{3!\cdot (18-3)!}}{\frac{30!}{3!\cdot (30-3)!}}=
\frac{\frac{18!}{3!\cdot 15!}}{\frac{30!}{3!\cdot 27!}}=
\frac{\frac{15!\cdot 16\cdot 17\cdot 18}{1\cdot 2\cdot 3\cdot 15!}}{\frac{27!\cdot 28\cdot 29\cdot 30}{1\cdot 2\cdot 3\cdot 27!}}=
\frac{\frac{16\cdot 17\cdot 18}{2\cdot 3}}{\frac{28\cdot 29\cdot 30}{2\cdot 3}}=\frac{816}{4060}=\frac{204}{1015}}\)