Zadanie Mam takie oto zadanie, które kiedyś wiedziałem jak rozwiązać, ale teraz nie bardzo.
Obliczyć wartość wyrażenia \(\displaystyle{ W= a^{k}mod}\) n dla a=7 k=365 n=38
licze na jakieś wasze wskazówki co do tego zadania
Twierdzenie Eulera??
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 6 razy
Twierdzenie Eulera??
ja moge podpowiedziec tylko tyle ze mod to reszta z dzielenia:P trzeba by jakos tak przeksztalcic lewa strone zeby mozna bylo jakos wielokrotnosc 38 policzyc..
a twierdzenie eulera to mi sie kojarzy z liczbami pierwszymi, wiec chyba nie to:P
a twierdzenie eulera to mi sie kojarzy z liczbami pierwszymi, wiec chyba nie to:P
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Twierdzenie Eulera??
Z małego twierdzenia Fermata mamy, że dla dowolnego \(\displaystyle{ a}\) całkowitego jest: \(\displaystyle{ 19 | (a^{19}-a)}\). W szczególności mamy więc:
\(\displaystyle{ 7^{19} \equiv 7 \mod 19}\), czyli:
\(\displaystyle{ 7^{18} \equiv 1 \mod 19}\)
a ponieważ po obu stronach są liczby tej samej parzystości, więc:
\(\displaystyle{ 7^{18} \equiv 1 \mod 38}\)
Po podniesieniu do dwudziestej dostaniemy:
\(\displaystyle{ 7^{360} \equiv 1 \mod 38}\), czyli:
\(\displaystyle{ 7^{365} \equiv 7^5 \mod 38}\). Ale:
\(\displaystyle{ 7^{5} = 7 49^2 \equiv 7 11^2 = 7 121 \equiv 49 \equiv 11 \mod 38}\)
więc ostatecznie:
\(\displaystyle{ 7^{365} \equiv 11 \mod 38}\)
Q.
\(\displaystyle{ 7^{19} \equiv 7 \mod 19}\), czyli:
\(\displaystyle{ 7^{18} \equiv 1 \mod 19}\)
a ponieważ po obu stronach są liczby tej samej parzystości, więc:
\(\displaystyle{ 7^{18} \equiv 1 \mod 38}\)
Po podniesieniu do dwudziestej dostaniemy:
\(\displaystyle{ 7^{360} \equiv 1 \mod 38}\), czyli:
\(\displaystyle{ 7^{365} \equiv 7^5 \mod 38}\). Ale:
\(\displaystyle{ 7^{5} = 7 49^2 \equiv 7 11^2 = 7 121 \equiv 49 \equiv 11 \mod 38}\)
więc ostatecznie:
\(\displaystyle{ 7^{365} \equiv 11 \mod 38}\)
Q.