Udowodnij tożsamość

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ruryk19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 gru 2008, o 12:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Udowodnij tożsamość

Post autor: ruryk19 »

Moje zadanie nie jest pewnie zbyt specjalnie trudne ale jestem beznadziejny w silniach i proszę o rozwiązanie tego przykładu


\(\displaystyle{ \binom{n}{k} = \binom{n}{n-k}}\)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2008, o 17:59 przez ruryk19, łącznie zmieniany 2 razy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Udowodnij tożsamość

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ {n \choose n-k} = \frac{n!}{(n-k)![n-(n-k)]!}= \frac{n!}{(n-k)!(n-n+k)!}= \frac{n!}{(n-k)!k!}= }\)
ODPOWIEDZ