Punkty A B C D E F należą do prostej k, a punkty P Q R S należą do prostej l równoległej do k\(\displaystyle{ K L}\)
a)Ile można narysować czworokątów o wierzchołkach należących do zbioru {A, B, C, D, E, F, P, Q, R ,S}?
b)Ile można narysować trójkątów o wierzchołkach należących do zbioru{A, B, C, D, E, F, P, Q, R, S}?
Pozdrawiam
Ile można narysować
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 101 razy
- Pomógł: 17 razy
Ile można narysować
zastanawiam się, czy to zadanie jest poprawnie sformułowane. Wyniki mogą być różne w zależności od tego , czy uwzględniasz kolejność liter w nazwie czworokąta, czy nie.
a) przy nie uwzględnianiu kolejności liter w nazewnictwie powstających czworokątów:
\(\displaystyle{ {4\ choose 2 } {6\choose2}= 6 15 = 90}\).
Wiadomo, że aby powstał czworokąt musi mieć wierzchołki leżące na minimum 2 prostych. Chodzi o to, że nie możesz wybrać trzech punktów z prostej, na której jest 6 punktów, gdyż są one współliniowe i zamiast dwócch 4 boków w sumie utworzy Ci się figura z trzech boków.
a) przy nie uwzględnianiu kolejności liter w nazewnictwie powstających czworokątów:
\(\displaystyle{ {4\ choose 2 } {6\choose2}= 6 15 = 90}\).
Wiadomo, że aby powstał czworokąt musi mieć wierzchołki leżące na minimum 2 prostych. Chodzi o to, że nie możesz wybrać trzech punktów z prostej, na której jest 6 punktów, gdyż są one współliniowe i zamiast dwócch 4 boków w sumie utworzy Ci się figura z trzech boków.