1)Ile liczb podzielnych przez 5 mozna utworzyc z cyfr 0,1,2,3,4,5?
2)Liczba permutacji z n+2 elementów jest 210 razy wieksza od liczby permutacji z n elementów. Wyznacz n.
3)Ile permutacji mozna utworzyc z liter wyrazu Missisipi?
4)Ile permutacji mozna utworzyc z cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8 zaczynających sie od: 123?
Prosze o krotkie wyjasnienia.
Liczby podzielne, permutacje
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
Liczby podzielne, permutacje
2)
Permutacji bez powtórzeń chyba...
\(\displaystyle{ n! 210=(n+2)! 210=(n+1)(n+2)}\)
1)
Ostatnia cyfra to 5 lub 0.
Mamy do wyboru 5 cyfr. Możemy utworzyć
\(\displaystyle{ 2 5!-5!}\) liczb sześcicyfrowych
Liczby 5-cyfrowe:
\(\displaystyle{ 2 \frac{5!}{1!}- \frac{5!}{2!}}\)
Liczby 4- cyfrowe:
\(\displaystyle{ 2 \frac{5!}{2!}- \frac{5!}{3!}}\)
itd, a poźniej sumujemy wszystkie wyniki.
[ Dodano: 12 Grudnia 2008, 13:37 ]
Z góry przepraszam za błędy, dopiero zaczynam kombinatorykę.
Permutacji bez powtórzeń chyba...
\(\displaystyle{ n! 210=(n+2)! 210=(n+1)(n+2)}\)
1)
Ostatnia cyfra to 5 lub 0.
Mamy do wyboru 5 cyfr. Możemy utworzyć
\(\displaystyle{ 2 5!-5!}\) liczb sześcicyfrowych
Liczby 5-cyfrowe:
\(\displaystyle{ 2 \frac{5!}{1!}- \frac{5!}{2!}}\)
Liczby 4- cyfrowe:
\(\displaystyle{ 2 \frac{5!}{2!}- \frac{5!}{3!}}\)
itd, a poźniej sumujemy wszystkie wyniki.
[ Dodano: 12 Grudnia 2008, 13:37 ]
Z góry przepraszam za błędy, dopiero zaczynam kombinatorykę.