permutacja

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
antek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 29 paź 2006, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 30 razy

permutacja

Post autor: antek11 »

witam,
mam problem z ponizszym zadaniem.

Ile jest permutacji zbioru 55 elementowego , ktore spelniaja warunki:
\(\displaystyle{ 1) \pi (i) i \\
2) \forall _i \{ 1,2...55 \} \\
3) \pi * \pi = id}\)
Ostatnio zmieniony 11 gru 2008, o 00:00 przez antek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

permutacja

Post autor: mol_ksiazkowy »

chyba cos nie tak z warunkiem 2)?!
antek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 29 paź 2006, o 11:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 30 razy

permutacja

Post autor: antek11 »

nawiasow klamrowych zapomnialem dac. reszta jest tak jak w zadaniu
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

permutacja

Post autor: mol_ksiazkowy »

czyli ze sa dwa warunki, a nie trzy?!
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

permutacja

Post autor: »

Jeśli warunek drugi jest po prostu nieumiejętnym zapisaniem faktu, że chodzi o permutacje zbioru \(\displaystyle{ \{ 1,2, \dots 55 \}}\), to odpowiedź brzmi: zero. Żeby bowiem złożenie permutacji z sobą było identycznością, musi się ona składać wyłącznie z cykli długości dwa i jeden. Skoro zaś z pierwszego warunku wynika, że nie ma cykli długości jeden, to muszą być same cykle długości dwa. Ale w tym celu zbiór musiałby mieć parzystą liczbę elementów, a ma nieparzystą.

Q.
ODPOWIEDZ