parzystość cyfr w liczbach dwucyfrowych

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
marty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 33 razy

parzystość cyfr w liczbach dwucyfrowych

Post autor: marty »

Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, w których obie cyfry są parzyste?

Jest na to jakiś inny sposób niż po prostu wypisać sobie szybko takie liczby i wtedy dodać?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

parzystość cyfr w liczbach dwucyfrowych

Post autor: Sylwek »

Na pierwszym miejscu 2,4,6 lub 8, na drugim 0,2,4,6,8, zatem możliwości jest \(\displaystyle{ 4 5 = 20}\)
marty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 33 razy

parzystość cyfr w liczbach dwucyfrowych

Post autor: marty »

a coś takiego:
Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych takich, że w ich zapisie dziesiętnym występuje jedna cyfra nieparzysta i trzy cyfry parzyste?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

parzystość cyfr w liczbach dwucyfrowych

Post autor: Sylwek »

a) na pierwszym miejscu jest nieparzysta, wówczas możemy ją wybrać na 5 sposobów, na pozostałe 3 miejsca możemy wybrać parzyste na 5*4*3=60 sposobów, czyli łącznie 300 sposobów

b) na pierwszy miejscu jest parzysta - nie może być tam zera, zatem pierwsze miejsce możemy wybrać na 4 sposoby, pozostałe dwie parzyste na 4*3 sposobów, nieparzystą na 5 sposobów oraz miejsce nieparzystej (druga, trzecia lub czwarta cyfra liczby) na 3 sposoby - łącznie 4*4*3*5*3=720

Razem 720+300=1020.
marty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 33 razy

parzystość cyfr w liczbach dwucyfrowych

Post autor: marty »

mam odp. 2125

ja to robiłam tak, że kolejno: nieparzysta na pierwszym miejscu, na drugim, na trzecim-ale nie wyszedł mi wynik z odpowiedzi
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

parzystość cyfr w liczbach dwucyfrowych

Post autor: Sylwek »

Sądzę, że czasem warto zastanowić się, czy na prawdę odpowiedzi są wyrocznią matematyki, bo w tym przykładzie się mylą
bulkhatos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 sie 2009, o 14:06
Płeć: Mężczyzna

parzystość cyfr w liczbach dwucyfrowych

Post autor: bulkhatos »

Sylwek pisze:Sądzę, że czasem warto zastanowić się, czy na prawdę odpowiedzi są wyrocznią matematyki, bo w tym przykładzie się mylą
Owszem nie są, ale np w tym przypadku do Ty się mylisz, gdyż ta odpowiedź jest poprawna!
a) na pierwszym miejscu nieparzysta - 5*5*5*5=625
b) na pierwszym miejscu parzysta - 4*5*5*5 = 500 a są 3 takie przypadki.
Zatem łącznie mamy 2125.

Wiem, że już dawno po ptakach, ale przypadkiem się natknąłem na Twój błąd szukając czegoś innego i jak zobaczyłem, że jesteś z Ostrowca Św to postanowiłem się zarejestrować i Cię poprawić

Pozdrowienia z Brodów (myślę, że wiesz gdzie to jest).
ODPOWIEDZ