Ze zb liczb 1,2,3....30 losujemy 5 roznych liczb. Oblicz prawd ze conajmniej 1 z nich jest podzielna przez 3.
Bardzo prosze o pomoc
ze zbioru liczb...
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 6 gru 2007, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorlice
- Podziękował: 7 razy
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
ze zbioru liczb...
liczymy prawdopodobieństwo ze zadna nie jest podzielna przez 3
liczb podzielnych przez 3 -10
robimy kombinacje pozostalych liczb(20):
\(\displaystyle{ C ^{5} _{20} = \frac{20!}{5! 15!}=15504}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=C ^{5} _{30} =142506}\)
142506-15504=130002
liczb podzielnych przez 3 -10
robimy kombinacje pozostalych liczb(20):
\(\displaystyle{ C ^{5} _{20} = \frac{20!}{5! 15!}=15504}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=C ^{5} _{30} =142506}\)
142506-15504=130002
\(\displaystyle{ P(zdarzenia)= \frac{130002}{142506}}\)Oblicz prawd ze conajmniej 1 z nich jest podzielna przez 3.