Liczba permutacji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
prs613
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z miasta
Podziękował: 147 razy

Liczba permutacji

Post autor: prs613 »

Liczba permutacji z \(\displaystyle{ n+3}\) elementów jest \(\displaystyle{ 210}\) razy większa niż liczba permutacji z \(\displaystyle{ n}\) elementów. Oblicz \(\displaystyle{ n}\).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11367
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Liczba permutacji

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ (n+3)!= 210n!}\) tj
\(\displaystyle{ n!(n+1)(n+2)(n+3)= 210n!}\)
\(\displaystyle{ (n+1)(n+2)(n+3)= 210}\)
tj n=4
ODPOWIEDZ