Na ile sposobów można pomalować boki kwadratu a, b, c, d mając do dyspozycji co najwyżej 4 kolory?
Po pierwsze postaraj się o lepsze nazywanie tematów. Po drugie, dlaczego to zadanie znalazło się w Prawdopodobieństwie?
Malowanie boków kwadratu, cztery kolory.
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Malowanie boków kwadratu, cztery kolory.
bok a można pomalować na kolor 1, 2, 3 lub 4
bok b można pomalować na kolor 1, 2, 3 lub 4
itp
czyli mamy 4 boki i każdy może być pomalowany dowolnym z 4 kolorów
czyli \(\displaystyle{ 4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4 = 4 ^{4}}\)
bok b można pomalować na kolor 1, 2, 3 lub 4
itp
czyli mamy 4 boki i każdy może być pomalowany dowolnym z 4 kolorów
czyli \(\displaystyle{ 4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4 = 4 ^{4}}\)