Trzy funkcje spośród pięciu osób.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Gustlika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 gru 2008, o 17:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy

Trzy funkcje spośród pięciu osób.

Post autor: Gustlika »

Na ile sposobów można wybrać przewodniczącego,zastępce i skarbnika z grupy 5 osób jeśli funkcji nie można łączyć?

Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 6 gru 2008, o 15:12 przez Gustlika, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
nina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 4 paź 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 3 razy

Trzy funkcje spośród pięciu osób.

Post autor: nina90 »

z wariacji bez powtórzeń korzystamy

\(\displaystyle{ {5\choose 3}=20}\)

na 20 sposobów można wybrań ta trójkę
Ciamolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 440
Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 42 razy

Trzy funkcje spośród pięciu osób.

Post autor: Ciamolek »

Nie jestem wybitny z kombinatoryki, więc nie przyjmuj tego za pewnik, ale jak dla mnie wybierasz 3 osoby z 5. Ale... każdą wybraną trójke możesz ustawić na 6 sposobów: 123, 132, 231, 213, 321, 312.
Czyli razem:
\(\displaystyle{ {5 \choose 3} 6 = \frac{5!}{3!(5-3)!} 6 = 60}\)
Awatar użytkownika
nina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 4 paź 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 3 razy

Trzy funkcje spośród pięciu osób.

Post autor: nina90 »

masz racje, przepraszam za błąd


\(\displaystyle{ C^{1}_{5}\cdot C^{1}_{4}\cdot C{1}_{3}={5\choose 4}\cdot {4\choose 3}\cdot {3\choose 2}=5*4*3=60}\)

Jedno wyrażenie - jedne klamry nad całością.
Ostatnio zmieniony 6 gru 2008, o 15:13 przez nina90, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ