Na ile sposobów można wylosować z talii kart cztery karty, tak aby:
a)wśrółd nich były dwie karty w jednym kolorze i dwie karty w innym kolorze
b)wśród nich były co najmniej dwie karty tego samego koloru?
Zadanko z talią kart...
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Zadanko z talią kart...
A) zakładamy, że talia ma 52 karty, czyli po 13 z każdego koloru
najpierw kombinacja 2 z 13 a później kombinacja 2 z 39 i wszystko razy 4 bo nie jest określony konkretny kolor
\(\displaystyle{ {13 \choose 2} \cdot {39 \choose 2} \cdot 4}\)
najpierw kombinacja 2 z 13 a później kombinacja 2 z 39 i wszystko razy 4 bo nie jest określony konkretny kolor
\(\displaystyle{ {13 \choose 2} \cdot {39 \choose 2} \cdot 4}\)