kombinatoryka 3 zadanka

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Gribo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 1 gru 2005, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 2 razy

kombinatoryka 3 zadanka

Post autor: Gribo »

1. Dwunastu uczniów - czworo dziewcząt i ośmiu chłopców - zajmuje wspólny dwunastomiejscowy rzad w kinie. Wszystkie dziewczeta oraz wszyscy chłopcy siedzą obok siebie. Na ile sposobów moga oni zająć miejsca ?

2. Do klubu golfowego nalezy 20 mezczyzn i 10 kobiet. Członkowie klubu wybierają przewodniczącego, wiceprzewodniczącego i sekretarza. Na ile sposobów mogą dokonać wybor, jesli ma byc wybrana przynajmniej jedna kobieta ?

3. a) Ile czteroliterowych słów (mających sens lub nie) mozemy otrzymać, przestawiając litery w slowie ATAK ?
b) Ile dziewiecioliterowych słów (mających sens lub nie) możemy otrzymać przestawiając litery w słowie KATAPULTA?
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 17 razy

kombinatoryka 3 zadanka

Post autor: dem »

2.
\(\displaystyle{ C_{10}^3+C_{10}^2 C_{20}^1+C_{10}^1 C_{20}^2}\)
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

kombinatoryka 3 zadanka

Post autor: Comma »

1.
2!*4!*8!
("cztery dziewczęta")

3.
a) \(\displaystyle{ \frac{4!}{2!}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{9!}{2!\cdot 3!}}\)
ODPOWIEDZ