Mieszanka farb
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 14:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
Mieszanka farb
Zadanie brzmi: Mając do dyspozycji 5 kolorów farb, na ile sposobów mogę pomalować sześć sztachetek płotu, każda z nich w jednym kolorze.
Moje rozwiązanie:
Jest to wariacja bez powtórzeń, gdzie:
n= 6 (sztachetek)
k= 5 (farb)
kolory jednakowe nie mogą być obok siebie. więc:
\(\displaystyle{ W = \frac{n!}{(n-k)!} \\
W = \frac{6!}{(6-5)!} = \frac{720}{1} = 1}\)
Wydaję się mi, że powinnam użyć wariacji bez powtórzeń, bo nie chce aby kolory jednakowe były obok siebie.Wariacja z powtórzeniami mogłaby sprawić że np dwie żółte są obok siebie... Pomimo tego rozwiązanie wydaje się mi za duże..
Czy to zadanie jest dobrze rozwiązane?
Moje rozwiązanie:
Jest to wariacja bez powtórzeń, gdzie:
n= 6 (sztachetek)
k= 5 (farb)
kolory jednakowe nie mogą być obok siebie. więc:
\(\displaystyle{ W = \frac{n!}{(n-k)!} \\
W = \frac{6!}{(6-5)!} = \frac{720}{1} = 1}\)
Wydaję się mi, że powinnam użyć wariacji bez powtórzeń, bo nie chce aby kolory jednakowe były obok siebie.Wariacja z powtórzeniami mogłaby sprawić że np dwie żółte są obok siebie... Pomimo tego rozwiązanie wydaje się mi za duże..
Czy to zadanie jest dobrze rozwiązane?
Ostatnio zmieniony 20 lis 2008, o 16:11 przez dziewczyna-pilo, łącznie zmieniany 1 raz.
- exculibrus
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 31 sty 2008, o 14:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubin
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 6 razy
Mieszanka farb
A skąd założenie że dwa jednakowo kolorowe płoty nie mogę być obok siebie? No i jak chcesz pomalować sześć płotów, pięcioma kolorami aby żaden się nie powtarzał? Muszą być wariacje z powtórzeniami o ile kolejność ma znaczenie, a sądzę że ma.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 14:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
- exculibrus
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 31 sty 2008, o 14:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubin
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 14:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
Mieszanka farb
hehe, widze, że wiejski styl życia to ty masz zdala od siebie
Sztachetki czy sztachety to są te deseczki z których płot jest ułożony.. masz płot i on ma powiedzmy 6 takich desek.
Sztachetki czy sztachety to są te deseczki z których płot jest ułożony.. masz płot i on ma powiedzmy 6 takich desek.
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
Mieszanka farb
Ja też z miasta chłopak, ale jakoś tego nie rozumiem
" Mając do dyspozycji 5 kolorów farb, na ile sposobów mogę pomalować sześć sztachetek płotu, każda z nich w jednym kolorze. " Teraz na moje. Mam płot z 6 desek i każdą deska mam pomalować jedną z 5 farb, tak aby każda miał inny kolor. To jest niewykonalne.
" Mając do dyspozycji 5 kolorów farb, na ile sposobów mogę pomalować sześć sztachetek płotu, każda z nich w jednym kolorze. " Teraz na moje. Mam płot z 6 desek i każdą deska mam pomalować jedną z 5 farb, tak aby każda miał inny kolor. To jest niewykonalne.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 14:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Krakow
Mieszanka farb
to jest oryginalny tekst z kartowki ktora mialam. Ja sobie to przetlumaczylam tak, zeby dwa jednakowe kolory nie byly obok siebie - w sumie o to chyba chodzi..
Widocznie ty jestes z mniejszego miasta
Widocznie ty jestes z mniejszego miasta
- exculibrus
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 31 sty 2008, o 14:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubin
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 6 razy
Mieszanka farb
Ja tam przeczytałem: "w jednym", a nie "w innym" . Nie widzę w tym zadaniu żadnych przeszkód aby przyjąć że możliwe jest że cały płot będzie w jednym kolorze, treść przekazuje tylko tyle że jedna sztachetka nie może być w kilku kolorach.