wyrazy - ile mozna utworzyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 6 lis 2008, o 13:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 20 razy
wyrazy - ile mozna utworzyć?
Ile wyrazów mających sens lub nie można utworzyć z liter wyrazu, wykorzystując każdą z liter tyle razy, ile razy występuje w podanym słowie: a) PRASA b) GAZETA
Ostatnio zmieniony 21 lis 2008, o 20:55 przez Olivia86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
wyrazy - ile mozna utworzyć?
liczb 5 - ciowyrazowych w przypadku a) mamy \(\displaystyle{ \frac{5!}{2!}}\)
[ Dodano: 19 Listopada 2008, 21:08 ]
chodzi o wyrazy pięcioliterowe, w przypadku b mamy wyrazów 6 - cioliterowych \(\displaystyle{ \frac{6!}{2!}}\)
[ Dodano: 19 Listopada 2008, 21:08 ]
chodzi o wyrazy pięcioliterowe, w przypadku b mamy wyrazów 6 - cioliterowych \(\displaystyle{ \frac{6!}{2!}}\)
- oluch-na
- Użytkownik
- Posty: 253
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 12 razy
wyrazy - ile mozna utworzyć?
a)
\(\displaystyle{ \{P, R, A_{1}, S, A_{2}\}, n=5, P _{5}=5!}\)
b)
\(\displaystyle{ \{G, A_{1}, Z, E, T, A_{2}\}, n=6, P _{6}=6!}\)
Powtarzające się litery traktujemy jako rożne elementy. Wykorzystujemy każdą literę, a więc je "przesuwamy" w szeregu - stąd permutacja.
\(\displaystyle{ \{P, R, A_{1}, S, A_{2}\}, n=5, P _{5}=5!}\)
b)
\(\displaystyle{ \{G, A_{1}, Z, E, T, A_{2}\}, n=6, P _{6}=6!}\)
Powtarzające się litery traktujemy jako rożne elementy. Wykorzystujemy każdą literę, a więc je "przesuwamy" w szeregu - stąd permutacja.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków?
wyrazy - ile mozna utworzyć?
Sory, że się czepiam, ale nawiasów klamrowych używamy przy zbiorach. Przy ciągach, jak w wypowiedzi oluch-ny chyba powinno się używać zwykłych nawiasów.
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 7 mar 2009, o 19:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Pomógł: 1 raz
wyrazy - ile mozna utworzyć?
Tu chodzi o zbiór danych liter, zresztą nie wiem czy tutaj właśnie te nawiasy są najważniejsze. W rozwiązaniu oluch-na, należy wynik podzielić na 2, jak doda się te dolne indeksy to, wychodzi 2 razy więcej słów.