W pudełku znajduje się n-losów wśród, których 4 są wygrywające. Losujemy 3 losy. Obliczyć liczbę losów w pudełku, jeżeli ilość sposobów wylosowania 2-óch wygrywających wynosi 96.
---------------------
Wyszlo mi, ze losow jest 12. Dobrze? (nie mam odpowiedzi)
Oblicz liczbe losow w pudelku
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 7 wrz 2008, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z domu
- Podziękował: 7 razy
Oblicz liczbe losow w pudelku
Ostatnio zmieniony 19 lis 2008, o 17:00 przez Piotrunio1990, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
Oblicz liczbe losow w pudelku
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} (n-4)=96}\) -ilość sposobów wylosowania 2-óch wygrywających
\(\displaystyle{ n-4=16}\)
\(\displaystyle{ n=20}\)
\(\displaystyle{ n-4=16}\)
\(\displaystyle{ n=20}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 7 wrz 2008, o 18:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z domu
- Podziękował: 7 razy
Oblicz liczbe losow w pudelku
Czyli wyszlo mi dobrze (0 dodalo sie przez przypadek)
Dziekuje za pomoc
[ Dodano: 19 Listopada 2008, 19:23 ]
Rozwiazanie zadania jest zle! Na poczatku napisalem 120 bo to 6n = 120. Potem pomyslalem, ze to 0 za duzo. W rzeczywistosci prawidlowe rozwiazanie wyglada nastepujaco:
\(\displaystyle{ {n-4 \choose 1} \cdot {4 \choose 2} => n = 20}\)
Dziekuje za pomoc
[ Dodano: 19 Listopada 2008, 19:23 ]
Rozwiazanie zadania jest zle! Na poczatku napisalem 120 bo to 6n = 120. Potem pomyslalem, ze to 0 za duzo. W rzeczywistosci prawidlowe rozwiazanie wyglada nastepujaco:
\(\displaystyle{ {n-4 \choose 1} \cdot {4 \choose 2} => n = 20}\)