ile trójek żeby otrzymać
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 lis 2005, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kłodzko
- Podziękował: 2 razy
ile trójek żeby otrzymać
jakoś tego nie rozumiem, mogłabyś mi powiedzieć jak to zrobiłaś?? to ma być 3 do potęgi 81
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
ile trójek żeby otrzymać
\(\displaystyle{ 3^{81}=3*3^{80}}\)
Jak nie wierzysz, sprawdź sobie na mniejszych wykładnikach;)
Chyba, że w zadaniu chodzi o cosik innego...
Jak nie wierzysz, sprawdź sobie na mniejszych wykładnikach;)
Chyba, że w zadaniu chodzi o cosik innego...
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 lis 2005, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kłodzko
- Podziękował: 2 razy
ile trójek żeby otrzymać
3 do 81=3(co oznacza ten dziwny znaczek??) 3 do 81 (wytłumaczysz mi to słownie jak herman kozie
Ps.I jak tu się potęgi wstawia??
Ps.I jak tu się potęgi wstawia??
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
ile trójek żeby otrzymać
To jest, powiedzmy sobie, znak mnożenia. Wykorzystujemy tylko elementarne prawa działań na potęgach.
Czy już się trochę wyjaśniło?
A tak btw, https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=3093
Czy już się trochę wyjaśniło?
A tak btw, https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=3093
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 27 lis 2005, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kłodzko
- Podziękował: 2 razy
ile trójek żeby otrzymać
aha czyli to jest tak że jeżeli jest 3*
\(\displaystyle{ 3^{81}}\)=\(\displaystyle{ 3^{81}}\) no bo jeżeli mnożymy potęgi o jednakowych posdstawach to wykładniki dodajemy ale w zadaniu chodi o konkretną liczbę ile.
Pytanie jest takie:
Ile trójek należy dodać do siebie, aby otrzymać liczbę \(\displaystyle{ 3^{81}}\)
\(\displaystyle{ 3^{81}}\)=\(\displaystyle{ 3^{81}}\) no bo jeżeli mnożymy potęgi o jednakowych posdstawach to wykładniki dodajemy ale w zadaniu chodi o konkretną liczbę ile.
Pytanie jest takie:
Ile trójek należy dodać do siebie, aby otrzymać liczbę \(\displaystyle{ 3^{81}}\)