w urnie jest 7 kul bialych, 2 czarne i 1 zielona. ile jest mozliwych sposobow wyboru dwoch kul z tej urny, tak, by:
a) kule byly roznych kolorow;
b) obie kule byly biale
c) kule byly tego samego koloru;
d) przynajmniej jedna kula byla biala?
urna
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
urna
a) mozliwe wylosowanie:
- Zielona + Czarna - możliwości 2*1 (mamy do wyboru jedna zielona i 2 czaarne)
- Zielona + Biała - możliwości 1*7
- Czarna + Biała - mozliwosci 7*2
Czyli w sumie 2 + 7 + 2*7 = 23
b) Kombinacja 2 z 7 (bo jest siedem białych) czili
\(\displaystyle{ C_7^2 = 21}\)
c) czyli albo dwie czarne albo dwie biale.
Ilość możliwości dwóch białych policzyliśmy w b)
A możliwości wylosowania czarnych jest tylko jedna (bo sa dwie kule)
czyli 21 + 1 = 22
- Zielona + Czarna - możliwości 2*1 (mamy do wyboru jedna zielona i 2 czaarne)
- Zielona + Biała - możliwości 1*7
- Czarna + Biała - mozliwosci 7*2
Czyli w sumie 2 + 7 + 2*7 = 23
b) Kombinacja 2 z 7 (bo jest siedem białych) czili
\(\displaystyle{ C_7^2 = 21}\)
c) czyli albo dwie czarne albo dwie biale.
Ilość możliwości dwóch białych policzyliśmy w b)
A możliwości wylosowania czarnych jest tylko jedna (bo sa dwie kule)
czyli 21 + 1 = 22
Ostatnio zmieniony 27 lis 2005, o 13:27 przez tarnoś, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
urna
d)
oczywiście zapomnialem o rozróżnialności pierwszej wylosowanej białej, wiec jeszcze raz:
mamy dwa przypadeczki:
- wylosowaliśmy dwie białe (policzone w b) ) czyli mozliwości 21
- jedna biała a druga czarna lub zielona - mozliwosci 7*3 (jedna z 7 bialych i jedna z 3 innego koloru) czyli 7*3=21
21+21 = 42
oczywiście zapomnialem o rozróżnialności pierwszej wylosowanej białej, wiec jeszcze raz:
mamy dwa przypadeczki:
- wylosowaliśmy dwie białe (policzone w b) ) czyli mozliwości 21
- jedna biała a druga czarna lub zielona - mozliwosci 7*3 (jedna z 7 bialych i jedna z 3 innego koloru) czyli 7*3=21
21+21 = 42