Złe rozwiązanie - ale dlaczego? :D

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
oluch-na
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 253
Rejestracja: 3 mar 2007, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wyszków
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 12 razy

Złe rozwiązanie - ale dlaczego? :D

Post autor: oluch-na »

Zaczerpnięte z podręcznika wyd. OE:
W pudełku jest 100 losów, w tym 9 wyfrywających. Na ile sposobów można wybrać 3 losy, tak aby wśród nich były przynajmniej 2 wygrywające?
Poniżej właściwego rozwiązania, zamieszczono następujące - błędne:
Z 9 losów wygrywających wybieramy 2. Jest to możliwe na \(\displaystyle{ C ^{2} _{9}=36}\) sposobów. Następnie z pozostałych 98 losów wybieramy 1 (wygrywający lub przegrywający). Jest to możliwe na \(\displaystyle{ C ^{1} _{98}=98}\) sposobów. Zatem wszystkich możliwości wylosowania 3 losów, co najmniej 2 wygrywających, jest \(\displaystyle{ 36 98 = 3528}\)
Właściwe rozwiązanie to:
\(\displaystyle{ C^{2}_{9} C^{1}_{91} + C^{3}_{9} C^{0}_{91} =36 91 + 84 1= 3276+84 = 3360}\)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2008, o 16:13 przez oluch-na, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Złe rozwiązanie - ale dlaczego? :D

Post autor: miki999 »

Co najmniej dwa wygrywające czyli 2 przypadki:
1. 2 losy wygrywające, 1 przegrywający
2. 3 losy wygrywające, 0 przegrywających
Awatar użytkownika
oluch-na
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 253
Rejestracja: 3 mar 2007, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wyszków
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 12 razy

Złe rozwiązanie - ale dlaczego? :D

Post autor: oluch-na »

Czy tylko tyle: rozpatrujemy każdy przypadek oddzielnie? Czy może inne jest wyjaśnienie?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Złe rozwiązanie - ale dlaczego? :D

Post autor: Sylwek »

Chyba \(\displaystyle{ 36 98 = 3528}\). Zauważ, że w rozwiązaniu "błędnym" każda kombinacja trzech losów wygrywających jest liczona trzy razy, zatem wynik jest o \(\displaystyle{ 2 84 = 168}\) za duży. A zadanie z podręcznika Kłaczkowa - dobre zadanie treningowe na wskazanie błędnych dróg w liczeniu ilości zdarzeń.
ODPOWIEDZ