4 koledzy udali się do cukierni. Spośród ośmiu rodzajów ciastek, każdy z nich wybrał jeden. Ile różnych zestawów ciastek koledzy mogli wybrać, jeśli:
a)Każdy z nich zdecydował się na inny rodzaj ciastka
b)Dla każdego nich nie miało znaczenia, które ciastko wybierze
4 koledzy udali się do cukierni
- oluch-na
- Użytkownik
- Posty: 253
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wyszków
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 12 razy
4 koledzy udali się do cukierni
\(\displaystyle{ n=8, k=4}\)
a)\(\displaystyle{ V^{4}_{8}= \frac{8!}{(8-4)!}}\)
b)\(\displaystyle{ \overline{V}^{4}_{8}= 8^{4}}\)
a)\(\displaystyle{ V^{4}_{8}= \frac{8!}{(8-4)!}}\)
b)\(\displaystyle{ \overline{V}^{4}_{8}= 8^{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 17 lis 2008, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: JG
- Podziękował: 5 razy
4 koledzy udali się do cukierni
diękuję za pomoc mam takie pytanko w odp a to już jest wynk końcowy? nie trzeba dalej nic robić?