Na ile sposobów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
xesvs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 lis 2008, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: JG
Podziękował: 5 razy

Na ile sposobów

Post autor: xesvs »

Na ile sposobów można ustawić na półce sześciotomową encyklopedię, aby tom II i III nie stały obok siebie?

Ile sześcioosobowych delegacji można utworzyć z klasy liczącej 12 dziewczyn i 18 chłopców, jeśli w skład delegacji ma wejść 3 chłopców i 3 dziewczyny

Ile różnych liczb, czterocyfrowych można ułożyć z cyfr: 0,1,2,3,4 tak, aby żadna cyfra się nie powtarzała.

Liczby ze zbioru {1,2,3,4,…11,12} ustawiono losowo w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo, że w tym ciągu liczby 1,2,3 stoją obok siebie, w dozwolonej kolejności.

Rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że na obu kostkach wyrzucimy tę samą liczbę oczek lub, że suma wyrzuconych oczek jest równa 8.

W urnie są 3 kule białe i n czarnych. Wyznacz n, tak, aby prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul czarnych było mniejsze od 0,5
Ostatnio zmieniony 17 lis 2008, o 15:24 przez xesvs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oluch-na
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 253
Rejestracja: 3 mar 2007, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wyszków
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 12 razy

Na ile sposobów

Post autor: oluch-na »

2)
\(\displaystyle{ C^{3}_{12} C^{3} _{18}= {12\choose 3} {18\choose 3} = 220 867 = 190 740}\)

[ Dodano: 17 Listopada 2008, 15:31 ]
3)
\(\displaystyle{ V^{4}_{5} - V_{3}_{4} = \frac{5!}{(5-4)!} - \frac{4!}{(4-3)!} = \frac{5!}{1!} - \frac{4!}{1!} = 5!-4! = 120 - 24 = 96}\)
xesvs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 lis 2008, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: JG
Podziękował: 5 razy

Na ile sposobów

Post autor: xesvs »

Zna ktoś odpowiedzi na resztę zadań???
Awatar użytkownika
exculibrus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 31 sty 2008, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 6 razy

Na ile sposobów

Post autor: exculibrus »

1) \(\displaystyle{ 6!-n}\) gdzie, \(\displaystyle{ n}\) są to wszystkie przypadki gdzie tomy \(\displaystyle{ II}\) i \(\displaystyle{ III}\) leżą obok siebie, powinno tego być: \(\displaystyle{ 2!*5}\)

rachunek prawdopodobieństwa zacznę przerabiać za pare godzin więc jak coś jutro mogę pomóc
ODPOWIEDZ