Szachiści grali w szachy, ilu było szachistów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Keran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 kwie 2008, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Szachiści grali w szachy, ilu było szachistów

Post autor: Keran »

Mam problem z tym zadaniem, jest pewnie banalne, ale jakoś nie wpadlem na właściwy sposób jego rozwiązania. Bardzo proszę o wsparcie mnie

"Grupa szachistów zorganizowała rozgrywki, w których każdy zawodnik z każdym innym zawodnikiem miał rozegrac jedną partię. Postanowiono rozgrywac po 5 partii dziennie. Rozgrywki trwały 9 dni. Ilu szachistów uczestniczyło w tych rozgrywkach?"
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Szachiści grali w szachy, ilu było szachistów

Post autor: Gacuteek »

Już robię:
ilość partii: \(\displaystyle{ 9 5=45}\)
n-liczba szachistów
\(\displaystyle{ C ^{2} _{n} = \frac{n!}{2! (n-2)! }= \frac{n(n-1)(n-2)!}{(n-2)! 2!}= \frac{n ^{2} -n}{2} =45}\)

\(\displaystyle{ n ^{2} -n=90}\)
\(\displaystyle{ n ^{2}-n-90=0}\)
liczysz delte(dla mnie wyszła 19)
pierwiastki\(\displaystyle{ n _{1}=-9 n _{2} =10}\)
\(\displaystyle{ n N}\) więc jedynym pierwiastkiem spełniającym warunek jest n=10

ilość szachistów-"10"
ODPOWIEDZ