dni tygodnia

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kermitex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 1 lis 2005, o 07:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

dni tygodnia

Post autor: kermitex »

kazdej z czterech osob przyporzadkowujemy dzien tygodnia, w ktorym sie urodzila. ile jest mozliwych wynikow takiego przyporzadkowania jesli:
a) kazda z tych osob mogla urodzic sie w dowolnym dniu tygodnia?
b) kazda z tych osob urodzila sie w innym dniu tygodnia?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

dni tygodnia

Post autor: ariadna »

a)
\(\displaystyle{ W_{7}^{4}=7^{4}=2401}\)
b)
\(\displaystyle{ V_{7}^{4}=\frac{7!}{(7-4)!}=840}\)
ODPOWIEDZ