loteria genueńska
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 12 lis 2008, o 10:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
loteria genueńska
w loterii genueńskiej jest 90 numerów, z których 5 wygrywa. Można postawić pewną kwotę na dowolny z 90 - ciu numerów albo na dowolne dwa, trzy, cztery lub pięć numerów. jakie jest prawdopodobieństwo wygrania na wszystkie postawione numery w każdym ze wspomnianych pięciu przypadków??
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jawor
- Pomógł: 2 razy
loteria genueńska
To zadanie to jest jak nasz polski duży lotek. U nas wygrywa 6 z 36 liczb i tam kilka mniej. Tutaj mamy 5 z 90; 4 z 90; 3 z 90; 2 z 90 i 1 z 90. Zatem:
1) Tutaj mamy do dyspozycji:
\(\displaystyle{ {90 \choose 5} = 43948268}\) kombinacji liczb. Zatem szansa na wygraną to jest jak 1 : 43948268.
2) Analogicznie jak do wcześniej:
\(\displaystyle{ {90 \choose 4} = 2555190}\)
3) Analogicznie jak do wcześniej:
\(\displaystyle{ {90 \choose 3} = 117480}\)
4) Analogicznie jak do wcześniej:
\(\displaystyle{ {90 \choose 2} = 4005}\)
5) Analogicznie jak do wcześniej:
\(\displaystyle{ {90 \choose 1} = 90}\)
1) Tutaj mamy do dyspozycji:
\(\displaystyle{ {90 \choose 5} = 43948268}\) kombinacji liczb. Zatem szansa na wygraną to jest jak 1 : 43948268.
2) Analogicznie jak do wcześniej:
\(\displaystyle{ {90 \choose 4} = 2555190}\)
3) Analogicznie jak do wcześniej:
\(\displaystyle{ {90 \choose 3} = 117480}\)
4) Analogicznie jak do wcześniej:
\(\displaystyle{ {90 \choose 2} = 4005}\)
5) Analogicznie jak do wcześniej:
\(\displaystyle{ {90 \choose 1} = 90}\)