Cyfry te ustawiamy losowo w ciąg, który tworzy liczbę 7 cyfrową. Ile jest takich ustawień, w których otrzymana liczba jest a) podzielna przez 4
b) parzysta?
Chodzi mi głównie o opis,. czego szukać jako \(\displaystyle{ x_{1},x_{2},x_{3}... x_{7}}\), bo samą odpowiedź mam w zbiorze zadań. Z tym, że mi wychodzą inne wyniki ( wiem, że \(\displaystyle{ x_{1} 0}\))
cyfry 0,1,2,3,4,5,6
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
cyfry 0,1,2,3,4,5,6
b)
parzysta więc na końcu musi stać cyfra ze zbioru {0,2,4,6}
-na pierwszy miejscu może stac każda oprócz 0, zaś na następnych obojętnie
Najpierw rozpatruję przypadek gdy 0 jest na końcu
\(\displaystyle{ B=6 5 4 3 2 1=6!}\) bo na pierwszy miejscu moze stac kazda z [pozostałych 6, na drugim z 5 itd
Teraz rozpatruję gdy na końcu jest 2,4 lub 6
\(\displaystyle{ B=5 5 4 3 2 3}\) na ostatnim miejscu moga stac 3 cyfry, na pierwszym 5 [oprócz 0 i tej co stoi na ostatnuim miejscu ] , na drugim miejscu terż 5 możliwości, bo 0 moze stać, na trzecim 4 możliwości bo już pierwsze,drugie i ostatnie miejsce mamy zajęte, więc pozostają 4 cyfry, itd
Teraz tylko zsumuj te dwa zdarzenia i to bedzie wynik
parzysta więc na końcu musi stać cyfra ze zbioru {0,2,4,6}
-na pierwszy miejscu może stac każda oprócz 0, zaś na następnych obojętnie
Najpierw rozpatruję przypadek gdy 0 jest na końcu
\(\displaystyle{ B=6 5 4 3 2 1=6!}\) bo na pierwszy miejscu moze stac kazda z [pozostałych 6, na drugim z 5 itd
Teraz rozpatruję gdy na końcu jest 2,4 lub 6
\(\displaystyle{ B=5 5 4 3 2 3}\) na ostatnim miejscu moga stac 3 cyfry, na pierwszym 5 [oprócz 0 i tej co stoi na ostatnuim miejscu ] , na drugim miejscu terż 5 możliwości, bo 0 moze stać, na trzecim 4 możliwości bo już pierwsze,drugie i ostatnie miejsce mamy zajęte, więc pozostają 4 cyfry, itd
Teraz tylko zsumuj te dwa zdarzenia i to bedzie wynik