Możliwe usadzenia trzech osób (ławka/okrągły stół).

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kugelsicher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 17 maja 2008, o 11:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Możliwe usadzenia trzech osób (ławka/okrągły stół).

Post autor: kugelsicher »

Ile jest usadzeń trzech osób
a) przy prostokątnej ławie

b) przy okrągłym stole w kawiarni
Ostatnio zmieniony 6 gru 2008, o 15:05 przez kugelsicher, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Możliwe usadzenia trzech osób (ławka/okrągły stół).

Post autor: Gacuteek »

a)\(\displaystyle{ V ^{3} _{4}= \frac{4!}{(4-1)!}= 24}\)
b)\(\displaystyle{ (n-1!)=2!=2}\)
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Możliwe usadzenia trzech osób (ławka/okrągły stół).

Post autor: *Kasia »

Gacuteek, jesteś pewien?

Moim zdaniem:
a) \(\displaystyle{ 3!=6}\);
b) 2 sposoby (pierwszą osobę usadzamy w wybranym miejscu /pozostałe wyniki to tylko obrót stołu/, na drugim miejscu którąś z dwóch osób, na trzecim ostatnią).
Ciamolek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 440
Rejestracja: 4 mar 2008, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 42 razy

Możliwe usadzenia trzech osób (ławka/okrągły stół).

Post autor: Ciamolek »

A ja myślę, że Gacuteek ma rację w a), a Kasia w b). :P

Moim zdaniem w a) (jeśli stół nie jest kwadratowy, i każdy siedzi na innym brzegu) trzeba policzyć 'czwartego gościa', którym jest puste miejsce.

Z kolei w b) zgadzam się z Kasią.

Swoją drogą: naszło mnie przemyślenie, że jedną osobę przy n-kątnym stole (n-kąt nieforemny) można posadzić na n sposobów, a przy okrągłym nie ma wyboru... Czy nie łatwiej by było w życiu, gdyby stoły był tylko okrągłe? :P
ODPOWIEDZ