Sposoby usadzania osób

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kugelsicher
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 17 maja 2008, o 11:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Sposoby usadzania osób

Post autor: kugelsicher »

Iloma sposobami można posadzic na 7 krzesłach - 5 osób
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Sposoby usadzania osób

Post autor: Gacuteek »

\(\displaystyle{ V ^{5} _{7} = \frac{7!}{(7-5)!} = \frac{7!}{2!}=2520}\)
ODPOWIEDZ